Recept Vánoční štola s marcipánem a mandlemi
[ad#ad-2]Pracovní postup na výrobu vánoční štoly:
1) Do mísy nalijeme asi 50ml vlažného mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Kandované ovoce překrájíme a promícháme s rumem. Také mandle a marcipán si nakrájíme na malé kousky.
2) Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, vejce, zbytek mléka a cukru, vanilkový cukr, máslo, kandované ovoce, rozinky, citronovu kůru, mandle, marcipán a vymícháme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu na teplém místě.
3) Pak těsto znovu prohněteme a auděláme válec, který rozkrojíme na tři stejné šásti. Na plech vyložený pečícím papírem klademe na dno 2 válce a jeden navrch do středu. Necháme znovu nakynout.
4) pečeme v rozehřáté troubě asi na 170°C zhruba 50 minut. Teplou štolu potřeme máslem a zasypeme moučkovým cukrem. Studenou štolu zabalíme do alobalu a necáme asi 3 dny odležet.
[ad#ad-3]Potřebné ingredience pro recept Vánoční štoly:
- 125ml mléka
- 100g cukru moučky
- 500g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 50g kandovaného ovoce, 1 lžíce rumu
- 100g mandlí
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 150g másla
- 150g rozinek
- 1 lžička citronové kůry
- 1 vejce
- 50g marcipánu
na potření štoly budeme potřebovat:
- 40g másla
- 80g cukru moučky