Recept na vánoční chaloupku
[ad#ad-3]
Na těsto budete potřebovat: | |
400 g | hladké mouky |
140 g | moučkového cukru |
120 g | medu |
60 g | másla nebo rostlinného tuku |
1 lžička | mletého perníkového koření |
1 lžička | jedlé sody |
2 ks | vajec |
1 ks | vejce na potření |
Na zdobení a lepení chaloupky budete potřebovat: | |
400 g | moučkového cukru |
2 ks | bílky |
Tvorba těsta na perníkovou chaloupku je relativně náročný hlavně na čas. Těsto totiž musí jeden den odležet.
1. Med, cukr a tuk rozehřejeme, až je cukr tekutý
2. Potom vmícháme mouku, prášek do pečiva, kakao a koření
3. Vytvarujeme bochánek, který zabalíme do fólie a dáme na 1 den do chladna odpočinout
4. Na tvrdší papír nebo plastovou fólii si nakreslíme šablony dle níže uvedených rozměrů, jednotlivé díly vystřihneme
5. Na pomoučeném vále těsto rozválíme na placku tlustou asi 0,5 cm. Pokud budete mít těsto tlustější, nebudou se vám díly dobře slepovat. Nezapomeňte, že těsto v troubě nabobtná!
6. Pomocí šablonek vyřízneme ostrým nožem požadované tvary (2x díl střechy, 4x stěny, 1x dveře, 4x komín)
7. V přední a zadní stěně nezapomeneme vyříznout okna a otvor na dveře
8. Těsto opatrně přeneseme na plech a upečeme při teplotě kolem 180 °C dorůžova
9. Do napěněného bílku vmícháme prosátý moučkový cukr, polevou naplníme zdobící sáček nebo mikrotenový sáček, kterému ustřihneme malý růžek
10. Jednotlivé vychladlé díly chaloupky k sobě polevou přilepíme a necháme důkladně zaschnout. Doopručujeme pro pevnější poj použít například párátka, pomocí kterých jednotlivé díle k sobě spíchnete.
11. Hotový slepený domeček zdobíme zbylou cukrovou polevou dle vlastní fantazie, nezapomeneme přilepit komín a popřípadě další ozdoby z perníku. Například střechu můžete ozdobit různými hvězdičkami, kuličkami, srdíčky, kolečky a dalšími drobnými tvary. Dobré je si namíchat idelně tuhou polevu (aby moc netekla a aby schla v rozumné době)